søndag 15. februar 2009

Mormors 6-kantteppe

For dei som kjenner meg, så er eg ivrig med alt slags handarbeid. Det er også mor mi, vel, kanskje i litt mindre grad då. Men ho likar å ha noko å gjere på no når ho er blitt pensjonist. Behovet for å lage noko til seg sjølv er nok heller lite, difor spør ho meg ofte om eg har noko arbeid til henne. Det siste året har ho holdt på å hekle Oldemorsruter a la Mias Landliv sitt teppe, er ikkje heilt ferdig enno. Det går litt sakte fordi vi har problem med å finne den heilt kvite fargen av Østlandsgarnet, har kjøpt på Spar Kjøp og Nille, men siste halvåret har fargen vore gulaktig. Og det viser!! Så vi ligg på vent og slår til når den skikkelig kvite dukkar opp att. Trur dei brukar for lite Klorin i produksjonen sin!!!Men no fann eg ut at eg skulle lage henne eit nytt prosjekt, eit teppe i 6-kantar. Eg vart så inspirert av eit bilde på bloggen til Den gode feen, ho hadde hekla eit liknande teppe, men det eg falt mest for, var nok fargane. Akkurat mine fargar i blått, kvitt, lysegrønt. Noko oppskrift hadde eg ikkje, så eg har laga min egen variant, og den fungerer fint. Eg deler den difor med dykk, så den som blir frista av mine lappar begynner kanskje å hekle et slikt også. Håper å høyre og sjå frå alle som prøver seg på dette.

Oppskrift:


Ullgarn, ulike tjukkelsar kan brukast i lag. Eg har brukt Silja, Østlandsgarn, PT sport, Bambino, 3-tr Raumagarn, Juvel, Opal, mm.


Heklekrok nr 4


1. omg:

Legg opp 6 luftmasker,sett sammen til ring med 1 kjedemaske. Hekle 4 luftm, 1 stav i ringen, 1 luftm, gjenta til du har 12 staver i ringen(medrekna dei 4 lm), avslutt med kjedem. i den 3. av dei 4 lm du starta med. Klipp tråden.


2. omg:

Start med å hekle 1 kjedem i det første mellomrommet mellom stavane. 4 lm, 1 dobbelstav i mellomrommet, 1 lm, fortsett med 2 dobbelst. i kvart mellomrom og 1 lm mellom kvar. Sett sammen med 1 kjedem til slutt. Klipp tråden.

3.omg:

Start med å hekle kjedem til du kjem fram til mellomrommet. 4 lm, 2 dbl.st, 2 lm, fortsett med 3 dobbelstavar i kvart mellomrom, deretter 2 lm. Sett sammen med 1 kjedem til slutt. Klipp tråden.

4. omg:

Hekle kjedem. til du kjem til mellomrommet. Hekle 2 fastmasker rundt mellomrommet, 4 lm, fortsett med 2 fm. og 4 lm til du er komt rundt. fest med kjedem. No skal du IKKJE klippe tråden, neste omg har samme farge!

5. omg:

Hekle kjedem. til du kjem til mellomrommet. 4 lm, 3 dblst. i mellomrommet, 1 lm,4 dblst i neste mellomrom,1 lm og 4 dblst i samme mellomrom. Dette blir hjørnet på 6-kanten. 1 lm, hekle 4 dblst i neste mellomrom, i neste mellomrom heklar du hjørne. Fortsett rundt slik. Dersom du vil hekle sammen 6-kantane med det samme, så bruker du kjedemaske mellom mellomromma på dei du vil hekle sammen, dvs 2 g på kvar side og 1 g på hjørna.Då håper eg at oppskrifta mi er forståelig, ...kan ikkje garantere for feil, med de får studere bilda.


God søndag til alle frå

12 kommentarer:

Wenche`s Sysler sa...

God søndag!Tusen takk for denne oppskriften.Veldig fin forklaring og med bilder til er supert.
Også så flott det blir.
Første gangen jeg er innom bloggen din.Men morsomt å finne nye blogger.Jeg kommer helt sikkert tilbake for grundigere titt.

STRIKKEMOR(O) sa...

Så fine hekla sekskantar! Eg har sett på sånne sekskanttepper lenge,og synest dei er kjempefine! I boka "Myk design" av Gerd Fjellanger, er der mønster på eit sånt teppe i blå og turkise fargar. Dessverre kan eg ikkje hekle (og nesten ikkje strikke) for tida, men eg trur nok eg kjem til å prøve meg på sekskantane dine når skuldera mi kjem seg! Fint at du la ut mønsteret!

eling sa...

Takk for oppskrifta! Eg har hatt lyst på eit slikt teppe, så no kan det hende eg fekk den inspirasjonen som skulle til :)
Fortsatt god helg!

Anonym sa...

God søndag til deg og Helsing Ingun

Emmeline sa...

Å du herlige hendelse.. Jeg er SÅ glad for å ha kommet over oppskriften her hos deg i dag Julian;)

Nå skal dette innlegget printes ut umiddelbart. Håper det er ok??
Jeg har faktisk allerede printet ut et bilde av feen sitt teppe og lagt det inn i håndarbeidsinspirasjonspermen min. Nå kan oppskriften få ligge ved siden av, og tilslutt når min søster dukker opp skal hun få forklare meg nøyaktig HVA jeg skal gjøre. Du skjønner; jeg kan hekle når jeg ser på andre, men vet ikke hva heklegreiene heter for noe ( luft og stav og sånn) Dermed har jeg et helt oldemorsteppe med 124 lapper heklet etter min søster sin instruksjon. MEd andre ord; Jeg er dårlig på å bygge kinderegg.

Knallfint teppe iallefall og supertøffe farger. Gleder meg til å se hele stasen ferdig!

Lindas Hus.. sa...

Fint mønster og lekre farger.

tintin sa...

Dette var merkelig, jeg satt her om dagen og lette etter en sekskant oppskrift fant det ikke, men så serverer du det til meg her. Så flott tusen takk. Tror jammen jeg skal dra innom etter jobb å kjøpe garn.
God helg til deg! Lykke til med heklelappene

Nanni sa...

Dette var bare lekkert! Jeg har nettopp tatt opp igjen heklinga og er igang både med koseteppe til vesla mi og med sjal til mor mi. Dette var en artig vri og veldig godt forklart på siden din. Jeg skal nok prøve dette når jeg er ferdig med mine andre to prosjekter... :o)

Bodil sa...

Tusen takk for fin oppskrift. supert at det går an å hekla det samam etterkvart:)

anne-linn sa...

Kom over siden din da jeg søkte på bestemorruter. Tusen takk for at du deler oppskrift! Jeg skal prøve meg allerede i kveld. Flott blogg du har forresten! Fra Anne-Linn

Briggs lekehus sa...

Tusen takk for finfin oppskrift! Fikk lyst å sette i gang med enda et lappeteppe. Et sekskantet teppe. Kjempfint.

Frk. Maya sa...

Hei!

Så fin hekleoppskrift du har lagt ut:) Jeg er ny innen hekling, og spurte i et innlegg hos meg om noen hadde tips til bøker/nettsteder osv som kan gjøre nybegynnertilværelsen lettere. Et av tipsene jeg fikk var oppskriften på oldemorsrutene dine. Jeg har laget et innlegg inne hos meg med alle tipsene jeg fikk. Og jeg har tatt med oppskriften din (linnket selvfølgelig). Men så kom jeg på at jeg kanskje bør spørre først. Jeg håper det er greit for deg at du blir nevnt, hvis ikke er det bare å si fra:)

Maya