onsdag 31. oktober 2007

Sjelden saft!!


Voilà!!
Ma specialitè!!

Ta deg ein sup her Emmeline, kanskje hjelper den??

No har eg laga den mest spesielle saft eg nokon gong har laga, HYLLEBÆRSAFT!


Har høyrt om at det går an å lage saft av desse bæra, men har aldri prøvd eller smaka slik saft før. I sommar las eg i ein svensk blogg om ei som hadde laga hylleblomst saft (flädersaft), så eg vart litt nysgjerrig på kva ein kan lage av hyllen. Det er ei litt spesiell lukt av hyll, både når ein bryt av greiner og blad, det er også litt av den same spesielle og tunge lukta når ein kokar bæra.
Safta ser ut som blåbærsaft, litt lik på smaken men med ein litt tung smak. "Emmen" kallar nokre den smaken. Eg ser no i nokre oppskrifter at det er brukt sitron i safta, det kjenner eg at eg med fordel kunne ha brukt.
Men safta var ok, iallfall når eg veit at den skal vere god mot forkjøling, så då er det berre å passe på å ta seg ein sup i rett tid då!!
2.11.07
PS! No har eg kokt oppatt safta og hatt i 1 pose sitronsyre, og den vart MYKJE betre og friskare i smaken!!
4,5 liter vart det!!!
Skal legge nokre flasker i frysen, då er tomme brusflasker heilt ok å bruke.
Mi oppskrift:
Slå bæra opp i ei panne og fyll på vatn til det står ca. 3/4 høgde opp på bæra.
Kok 10-15 min og sil safta.
Mål opp kor mykje saft det er blitt og tilsett 0,5 kg sukker pr. liter saft. Tilsett 1 pose sitronsyre. Kok opp og rør til sukkeret er oppløyst.
Eg avkjølte safta litt før eg fyllte den på brusflasker. Legg i frysen det du ikkje skal bruke med ein gong!

Hyll er en gammel legeplante. Avkok av blomstene skulle virke feberstillende og svettedrivende, og bærene hjelpe mot forkjølelse og influensa. Blomstene brukes til hyllblomstdrikk, og kan også spises, for eksempel dyppet i tynn deig, frityrstekt og drysset med sukker. Bærene brukes til saft og suppe. Bærene har høyt innhold av A- og C-vitamin.
I gamle dager het det seg at gudinnen Frøya bodde i hyllen, og luket man hyllen ved huset sitt uten å plante en ny, var det fare for ulykke. (Wikipedia)Desse bæra plukka eg no for ei veke sidan!

Hyllebærsaft
1 kg svarte hyllebær

2-3 dl vann

750 g sukker

Klipp de saftige fullmodne bærklasene fra grenene. Kok bærene opp med vannet.
La det koke til bærene har saftet seg ordentlig. Hell bærmassen i et sileklede og la det hele stå og renne av i 30 minutter.
Kok saften opp igjen og tisett sukkeret. La det koke i 10 minutter og skum godt.
Ha saften på varme, rene flasker. Sett i kork.

Oppskrift på verdens beste hyllebærsaft

Dette trenger du :


3 liter hyllebær
1 ½ kg epler
1 hel kanelstang
400 g sukker til hver liter avrent saft

Slik gjør du : Skyll hyllebærene, men ikke rens dem. Ta bort stilkene på eplene og skjær frukten i biter med skallet på. Legg alt i en syltegryte. Slå over så mye vann at det går over bær og frukt. Legg i kanelstangen. Kok alt sammen til det moser seg, ca 10 minutter. Sil saften. Bland i sukkeret, kok opp, skum av. Helles på rene, varme flasker som korkes tett til. Oppbevares mørkt og kjølig.

MvhHilde J

Saft av hyllebærblomster:


INGREDIENSER:
ca 25 blomsterklaser
3 sitroner
1 1/2 liter vann
1 1/2-2 kg sukker
60 g sitronsyre


FREMGANGSMÅTE:


Vask sitronene godt. Riv skallet på et rivjern og press ut saften. Legg blomstene og sitronraspet lagvis i et stsort kar. Kok opp vannet, rør i sukkeret og rør om til de smelter. Bruk mer sukker hvis du vil bevare saften over vinteren. Ta kjelen fra varmen og blad i sitronsyren. Hell den varme sukkerlaken over blomstene. La saften stå og trekke i ca 7 dager på et kjølig sted. Dekk krukken med plastfolie eller en tallerken. Rør i saften et par ganger om dagen. Sil saften og fyll på rene, kalde flasker. Sett i kork. Saften bør oppbevares i kjøleskap.
http://www.matoppskrift.no/

5 kommentarer:

Lindas Hus.. sa...

Hei! Flott saft, men det smaker ikke så godt,spesiell smak.Har smakt på hylleblomst saft å det var bedre.Men smaken er som baken ..forskjellig.Sunt er det.

Haldis sa...

Du Juliann imponerar stadig vekk med nye ting.Denne har eg lyst å smake neste gong eg besøker deg.Ha ein kreativ november.

Emmeline sa...

Å kjære vene--- så flott at du lager din egen hyllebær saft! Jeg husker at min bestemor gjorde det, men ellers kjenner jeg ingen... Bortsett fra deg nå da selvfølgelig!
Ja denne skulle jeg jammen ha prøvd. Nå virker jo pencillinen også for å si det sånn, men den ser virkelig innbydende ut..Og så flott du har laget den på nydelige flasker også, du er FLINK!
Må ellers få ønske deg en GOD HELG: du har så mange blogger at jeg ikke alltid vet hvor jeg skal stikke innom, håper dette er rett sted;0)

Malinken sa...

Kunne ha trengt et par flasker av denne nå i verste forkjølelses-sesongen!:-) Flott innlegg, Juliann. Du er så flink til å inspirere!
Ha en fin søndagskveld:-)

Anonym sa...

Hei ser du bruker svarte hyllebær, er det også mulig å bruke de røde? Hilsen Ann kristin